10 oktober 2023 

Soms loopt een ongewenste onteigening toch goed af.

Soms loopt een ongewenste onteigening toch goed af.

Je woont aan de rand van het dorp, uitzicht over de weilanden; een huis waar je oud wilt worden. Een uitbreidingsplan gooit, totaal onverwacht, roet in het eten. De dreigende wolk van onteigening hangt een paar jaar over je leven.

Toch loopt het soms goed af. Jannie woonde al jarenlang in haar huisje aan de rand van het dorp. Het was klein en wat aan de oude kant, maar met een fijn uitzicht over de weilanden, een eigen parkeerplaatsje, en aan één zijde buren. De uitbreidingsplannen aan de andere kant van het dorp had ze nooit aandacht gegeven. Het lag ver bij haar woning vandaan. Daardoor was de gedachte aan ‘onteigening’ nooit in haar opgekomen. Tot het moment dat iemand van de gemeente langskwam: het uitbreidingsplan lag aan de andere kant van het dorp, maar de ontsluitingsweg begon voor haar huis, en dat moest weg.

Een spannende tijd brak aan. Waar kon ze naartoe en zou ze ooit nog een leuk huisje vinden met dit uitzicht. Samen met Jannie hebben wij een goed plan gemaakt. We namen de tijd, zochten naar een geschikte woning en hebben rustig onderhandeld met de gemeente.

En soms kan het dan heel goed en snel gaan. De gemeenteambtenaar had echt oog voor de positie van Jannie. De verwerver dacht mee en zocht naar oplossingen aan de financiële kant. Jannie vond een mooie eengezinswoning met vrij uitzicht over water.

 Als onteigening dreigt, kan het met medewerking van iedereen soms toch tot een bevredigend resultaat leiden.